Vins Aviñó Celler Vilanova i la Geltrú Barcelona

El passat dissabte 28 de juny Vins Aviñó va celebrar, a la seva aula de tast de Vilanova, un seminari de Whisky. L’ambaixadora de Dewar’s, Ximena Cervantes, oferí als assistents una engrescadora classe de 3 hores, exposant àgilment història, catalogacions, normatives i, evidentment, tast.

Començant per la història dels destil·lats, Ximena Cervantes, presentà una narració que remuntava des de l’Antic Egipte fins les terres d’Escòcia, passant per la Mediterrània i Irlanda. Després d’aquesta introducció, continuà exposant els Whiskys primerencs (segles XVI i XVII), i com evolucionaren cap a una elaboració més reglada. Curiosament però, no fou fins a mitjans del XIX que van fer el seu salt a la fama. Concretament quan la plaga de la fil·loxera escombrà temporalment els vins dels costums de l’alta societat. Fou en aquesta crisi que els productors de Whisky no desaprofitaren l’oportunitat.

Respecte a la catalogació, de forma planera però rigorosa, Ximena Cervantes explicà les diferents tipologies que podem trobar i el perquè de llurs denominacions (Single Grain, Single Malt, Blended Scotch, etc…). Tot seguit procedí a exposar el procés d’elaboració, cosa que facilità molt la comprensió de les tipologies. I per si això no havia estat suficient, els assistents van poder  “produïr” el seu propi Whisky. Desgraciadament, el període mínim de repòs en bota és de 3 anys, cosa que impedí el seu tast.

Superada aquesta petita frustració, Ximena Cervantes passà a servir 5 diferents Whiskys. En ells el públic va poder percebre les diferents notes de cadascun, ja fossin de gra, malta, més o menys fumat, etc… I encarà més: preparà uns exquisits còctels que tothom degustà amb fruïció.

Resulta difícil transmetre amb aquestes breus línies el munt de sensacions que es visqueren a l’aula de tast. Només podem dir-vos que gaudírem d’un magnífic vespre tot endinsant-nos en el riquíssim món del whisky