Vins Aviñó Celler Vilanova i la Geltrú Barcelona

El passat dissabte 8 de novembre vam celebrar un taller de tast de caves i escumosos. Aquest, conduït per Manel Avinyó, resultà una experiència sorprenent, tan per aquelles persones familiaritzades com per aquelles qui hi fan les primeres passes. Com en les darreres ocasions, el tast es dividia en una primera part on l’elaborador ens presenta una selecció del seu celler, i una segona consistent en un tast a cegues. Anem doncs, per ordre.

Clos Lentiscus – Can Ramon és un dels cellers més peculiars de la D.O. Penedès. A banda d’apostar pels vins de terrer (una tendència que es va consolidant), en la darrera dècada han emprés el camí de les tècniques bio-dinàmiques. Com ens digué Manel Avinyó, aquesta opció no ha estat quelcom fruit de cap moda passatgera sinó el resultat d’un procés reflexiu contrastat amb l’empirisme del treball a les seves vinyes. No us les exposarem aquí doncs preferim fer-vos dentetes, tot obligant-vos així a fer una visita a la seva finca. Alhora, també feu esment de la seva visió de la situació de la D.O. Cava, de la que Clos Lentiscus – Can Ramon va sortir per passar a la D.O. Penedès.

Començàrem el tast amb el vi blanc Can Ramon Xarel·lo. Malgrat ser un tast d’escumosos, té tot el sentit, doncs es volia generar així un “punt de partida”. Es tracta d’un xarel·lo no filtrar, suau i fresc en boca, que alhora és molt indicat per envellir. El següent fou l’escumós Blanc de Malvasia. Molt floral, d’acidesa molt baixa i amb una bombolla molt poc agressiva. En aquest punt ens recordà que dins sota la nova marca “clàssic Penedès”, no s’hi admet el Pinot Noir però si el Sumoll i la Malvasia i un mínim de 15 mesos de criança.  El tercer dels escumosos fou el Rosé Brut Nature, fet de Sumoll i Carinyena, de color intens,amb unes sorprenents notes de fruita que s’acostaven a la mermelada i baixa acidesa. Passarem després al Sumoll Reserva Família Blanc de Noirs. Un escumós amb notes de pastisseria, ideal per combinar amb foie i formatge blau. De fet, aquest seria un dels escollits pel tast de foie de la setmana següent, però no avancem esdeveniments…  Acabarem la primera part amb el Xarel·lo Xpressió, un escumós amb notes de llevats i mel molt suau. Aquesta darrera nota, que fou detectada per diversos assistents, té el seu motiu en que s’afegeix mel d’abelles de la pròpia finca Can Ramon per a la segona fermentació.

Passarem doncs a la segona part del tast que, com hem dit, era a cegues. Però aquest cop hi afegirem el fet que el conduís el propi Manel Aviñó, tot dient que hi notava ell en cadascun. Els escollits foren el Siós Blanc de Noirs, Lanson, Albet i Noya Brut 21 Barrica, Freixenet Mia i el Rosae de Rimarts que, tot sigui dit, fou l’únic cava de tot el tast. Com en les anteriors ocasions, s’establí un joc molt interessant entre tots els assistents, tot buscant les particularitats de cadascun dels escumosos. Oi que és engrescador? Doncs  estigueu atents als propers tastos que realitzarem, que de ben segur us interessaran…