Vins Aviñó Celler Vilanova i la Geltrú Barcelona

El passat dia 6 de juny, a la nostra aula de tast, vam gaudir d’una degustació de destil·lats. S’hi comptaren el vodka, la ginebra i el tequila,  amb la peculiaritat que tots anaven combinats amb tònica. La degustació fou conduïda per l’ambaixadora de Codorniu.

Primerament exposà com funcionava un alambí, així com els diferents tipus que se n’empren per a cada destil•lat.

Tot seguit passàrem a les diferències entre els processos de fermentació i la destil•lació, remarcant però que per destil•lar havia d’haver-hi una fermentació prèvia. Aquesta es produeix quan el sucre de la nostra matèria primera es converteix en alcohol, no obstant això, ens trobem que l’alcohol encara està mesclat amb l’aigua i amb altres components. Com sabem l’alcohol s’evapora a una temperatura inferior a l’aigua i en estar en estat gasós circula pels conductes de l’alambí on es condensa i torna al seu estat líquid, però ja separat de l’aigua i altres components.

Entrarem ja al tast pròpiament dit, i el primer dels destil·lats fou el vodka imperial gold. Aquest,  fet a Sant Petersburg, ha passat per un procés de 12 destil·lacions i 3 filtratges, tot mitjançant filtres d’or, doncs  aquest element aporta uns porus més petits. Aquí no hi busquem ni sabors ni aromes, sinó que volem aconseguir textura i cremositat en boca. Al barrejar-ho amb tònica i un twist de llimona ens trobem un combinat molt suau d’entrada, fresc i amb un toc cítric molt agradable i amb un post gust especiat.

Tot seguit ens introduírem al món de la ginebra, posant el focus en els tres estils existents. En primer lloc trobem la ginebra holandesa o jenever on la base d’alcohol no pot ser un aiguardent, sinó un alcohol insípid obtingut de la destil•lació de la civada sense maltejar. En segon lloc hi ha la london dry que és aquella que està infusionada abans de destil•lar, no té ni edulcorants ni colorants i és la que més gust té a ginebró. L’últim tipus de ginebra és la destilled gin, que és un producte fermentat 2 o 3 cops abans de ser destil•lat, són les més aromàtiques i saboroses.

La ginebra que vam tastar va ser la voortrekker, referència als pioners neerlandesos que anaren a Sud-àfrica al segle XVII. És una ginebra elaborada amb taronges de Sud-àfrica, regalèssia, gingebre, ginebró holandès, pell de llimona i llavors de coriandre. És suau i agradable, en nas predomina la taronja per sobre dels altres botànics. La vam tastar amb un twist de taronja i una boleta de pebre jamaicà.

Per últim tastàrem un tequila reposat. Un destil•lat fet a partir de l’agave blava. La part de la planta que s’empra per fer servir és el cor, que té una forma de pinya. Triga a madurar aproximadament entre 5 i 10 anys i s’obté al voltant d’un litre i mig de tequila per pinya. L’agave es cou per poder destil•lar-lo posteriorment. Els que són de més qualitat és 100% destil•lat d’agave blava i en canvi els de menys qualitat són aquells que a part de l’atzavara també porten cereal.

 El que tastàrem fou el tequila la revancha reposado.  A la copa hi trobem una mica de clau, una bola o dues de pebre de jamaicà i un twist de llimona. En nas predomina molt el clau i ajuda a contrarestar els aromes forts del tequila. En boca va ser el més especiat de tots però alhora el més estrany.

Si us ha agradat aquest breu resum, us animem a seguir els tastos que anem programant, doncs de ben segur que amb les paraules que heu llegit ens quedem molt curts.