Vins Aviñó Celler Vilanova i la Geltrú Barcelona

El passat dissabte 7 de març, a la nostra aula de tast de la botiga de Vilanova i la Geltrú, i dirigit per en Jordi Monroy, varem poder gaudir d’una selecció de garnatxes, que us desgranarem tot seguit.

Vam optar per escollir la garnatxa en motiu de la recent celebració del Concurs Internacional de Garnatxes, a Perpinyà. Si bé és un raïm bastant emprat en la producció de vins a casa nostra, sovint ens no som conscients del ventall de vins que tenim amb aquesta varietat.

Puntuals i amb l’aula plena, seguírem com en els darrers tastos: dues tandes de tast de amb cinc vins en cadascuna.

Comença l’exposició amb les quatre varietats principals de garnatxa, les seves característiques i principals zones de producció. Acte seguit es serví el primer dels vins, el Clot d’Encís Blanc de Negres 2014. Els “blancs de negres” són vins que s’elaboren amb una premsada de poca extracció i una separació ràpida de les pells, per tal que no en transmetin el color. Un vi que despertà la curiositat dels presents. En aquest punt, varem fer una precisió respecte a la conservació dels vins, tot assenyalant-ne l’acidesa i el grau com a elements que n’allarguen la vida en ampolla. Dit Això, continuàrem amb el Llàgrimes de Tardor 2010 blanc. Si bé fou l’única excepció com a raïm blanc, tant pel potencial d’aquest, com per la qualitat del vi, es va decidir incloure’l a la selecció. Un vi blanc per envellir, que ens ajuda a trencar tòpics. Molt gastronòmic: ideal per carns blanques i formatges curats. Per cert! Fou premiat al concurs que us hem esmentat. El tercer dels vins fou el Ramón Bilbao rosat 2013, amb molta fruita en nas i un punt d’acidesa en boca, en la línia dels blancs secs que es van estilant com més va. En aquest punt, vàrem fer un incís per fer esment de les diferències entre rosats i “claretes”. Els primers actualment són els més habituals i coneguts; els segons consistien en vins elaborats a partir de vinyes amb ceps de diferents tipus (blancs i negres). Fou el torn ara del Novell de Bot 2014. Un “vi de pi” pensat per ésser consumit en cinc i sis mesos. El darrer de la primera tanda fou un cava: el Sabaté Coca Reserva Familiar rosat, elaborat amb garnatxa i amb una criança de 50 mesos. Un cava que fuig dels rosats habituals. Complex en nas i vinós. Ideal per rostits i/o tonyines al forn. Una de les obres d’artesania d’en Marcel Sabaté.

Després d’un petit torn de preguntes i la valoració en conjunt de la primera ronda, passarem a la segona. Aquesta consistia, ara sí, només en vins negres.

El primer d’ells fou una garnatxa jove del Montsant: Flor d’Englora 2013. Un vi que per la seva bona relació qualitat preu, està tenint molta sortida. Seguidament tastàrem el Viladellops Garnatxa 2013. En aquest moments, en Jordi aprofità per mostrar als assistents l’abans i el després de passar el vi per un airejador. No és que sigui quelcom obligat ni recomanable per tots els vins, ara bé, la intenció didàctica del sommelier es demostrà encertadíssima. Passarem després al “Corall” 2013, un cupatge de de Garnatxa (dita “Lledoner” a l’Empordà) i Samsó elaborat al Cap de Creus, sobre licorella pirinenca. Un vi molt particular, que va generar debat entre els assistents per la seva complexitat. El penúltim dels vins, i un dels que més bona valoració obtingué, fou elBaltasar Gracián “El Héroe” 2012 de la D.O. Calatayud. Una garnatxa crescuda en alçada, i criada en amb bota amb notes molt interessants a mesura que s’obre. I finalment, una de les sorpreses de la jornada: “Initio” 2006 de la D.O. Vinos de Madrid. Una garnatxa que, tot i notar-se un punt d’envelliment també fou molt apreciada.

Més enllà dels cada vi en concret, que per més que us el descriguem aquí, mai serà com en un tast, volem destacar-vos la vivacitat del debat entre els assistents. I remarquem que fou entre els assistents perquè els nostres tastos no són quelcom on hi ha una separació nítida “public-espectacle”. Són esdeveniments on la gent s’hi implica, tant els qui hi van per primer cop com els qui no se’n perden cap. Un fet, que ens fa molt feliços i ens reafirma en continuar en la nostra tasca i esmerçar-nos en mantenir el nivell. Us perdreu el proper?