Vins Aviñó Celler Vilanova i la Geltrú Barcelona

El proppassat dissabte 9 de març, vam celebrar una nova edició del nostre tasts de whisky. Tot i que no n’hem celebrat pas pocs, aquesta era una petició freqüent dels nostres clients que en cap cas podia quedar desatesa.

Començarem amb una petita introducció sobre el procés d’elaboració d’aquest destil·lat: selecció del cereal, maltejat (o no), fermentació, destil·lació i modalitats d’envelliment. Només aquesta exposició hauria pogut ocupar tota la sessió, però en Jordi, el nostre especialista en la matèria, preferí centrar-se en la via més “empírica”.

El primer que tastàrem fou el “Four Roses - Small Batch”, en que hi trobem un toc acaramel·lat en nas, seguit d’un punt fruitós i especiat en boca. Alguns dels assistents trobaren l’alcohol un punt marcat, però no en detriment del conjunt.

Passarem al “Jameson Caskmates Stout Edition”, un whiskey irlandès (amb la conseqüent triple destil·lació), i que és envellit en barrils de cervesa. En nas és suau i lleugerament cítric. En boca té una entrada inicialment àcida però amb un alcohol curt.

Seguidament tastàrem el “Chivas Mizunara”, un “blend” escocès amb ressonàncies del Japó (d’aquí el seu nom). Concretament, s’envelleix amb barriques de roure nipó, després d’una delicada destil·lació. En nas té un toc cítric, lleugerament picant. En boca és càlid i dolcenc amb un punt fumat al final.

La quarta ronda fou pel “Glenlivet 15”, un “single malt” bastant canònic. Després del procés de destil·lació, s’envelleix en barriques de roure francès. El seu temps d’envelliment li confereixen un color daurat pujat, essent acaramel·lat en nas, i amb una textura cremosa en boca amb notes de fruits secs.

Tot seguit, arribà l’hora d’un pes pesant: el Bowmore 12, un Islay amb tot el cal esperar-ne. Com sabeu, els Whiskys d’Islay acostumen a portar una càrreca de torba superior a l’habitual. Això es tradueix amb una potència aromàtica, molt fumada i tèrbola. Curiosament, en boca té notes que basculen entre la mel i la llimona, quelcom que es complementa molt bé amb la calidesa lenta del seu alcohol.

Finalment, com a curiositat, vam tastar el Ballantine’s Brasil. Un licor de whisky aromatitzat amb pell de llima.

I talment com en una travessa en creuer, tornarem al punt de partida, tot repassant les tipologies de whiskys que podem trobar al mercat. Evidentment, al tast hi va haver molt més que el que us esbossem en aquestes breus línies; animeu-vos a venir al proper i ho descobrireu.