Vins Aviñó Celler Vilanova i la Geltrú Barcelona

El passat diumenge 5 d’octubre vam poder gaudir d’una visita a un dels cellers més singulars del Penedès: Castellroig. I ho vam fer de la mà del seu enòleg: Marcel Sabaté. Un home que ha sabut combinar l’experiència dels seus avantpassats, la formació acadèmica i, sobretot, la passió per la seva feina. Aquest darrer punt, es descobreix al cap de ben poc d’escoltar-lo. Però no avancem esdeveniments, i anem per ordre.

Tant bon punt van arribar se’ns va avisar que no podríem començar per les vinyes, doncs havia plogut bastant (12 litres en una nit). No obstant, això donà més temps per l’exposició dels diferents terrers, el leitmotiv de Castellroig. En Marcel Sabaté recordà als assistents que el terrer ho es tot, no només els diferents sòls que el composen: el clima, l’exposició, els essers vius presents,… Alhora, remarcà el fet que no s’ha rebaixat mai, tot buscant preservar l’essència i complexitat dels sòls (se’n han trobat 16 de diferents en només 40 hectàrees) El cas de la zona de Sant Pere de Riudebitlles, hi predominen els còdols, mentre que a Torrelavit les argiles. No us els descriurem al detall (per descobrir-los, cliqueu aquí). Un altre element a destacar és que la neteja de les vinyes va a càrrec de les ovelles, que alhora proporcionen l’adob natural.

Tot seguit avançarem cap a les entranyes del celler; un descens de 12 metres de profunditat que ara us desgranem. En primer lloc descobrírem una sala amb centenars d’eines agrícoles de diverses èpoques. La seva presència tenia un sentit molt major que la simple exposició col•leccionista. La preservació de la cultura tècnica tradicional és un element imprescindible si es vol treballar la terra amb respecte. Efectivament, es cull a mà el 100% del raïm, sense que això sigui excloent de la posterior revisió de cada gra. Seguirem endinsant-nos en les profunditats, fins arribar a la sala de fermentació. El descens de la temperatura ja es feia notori. Conscient que era el moment de desvetllar un altre secret, en Marcel exposà que aquell factor no era casual. En aquelles profunditats podia obtenir el fred de forma natural, amb el conseqüent estalvi econòmic i ecològic. En l’aspecte tècnic, des del premsat fins a l’embotellat, es procura mantenir per sota dels 15ºC. La fermentació es realitza en tines d’acer inoxidable ja que, amb poca temperatura i constant, no influeixen en el vi. A més, es destacà que cadascuna de les varietats i vinyes son collides per separat, per tal de mantenir-ne l’essència en els vins resultants.

Abans de tornar a la superfície, visitarem la part més profunda, allà on els “caldos” reposen. Un espai en el que, mentre hi transitàvem, ens amarava de respecte i admiració. Resultà curiós com el silenci es contagiava entre els assistents.
Un cop retornats al nivell de superfície, en Marcel Sabaté ens exposà algunes darreres consideracions. Fou especialment remarcable el seu plantejament sobre l’exportació. Ens explicà l’esforç que ha realitzat per comprendre el tarannà de països tant diferents com ara Japó, tot documentant-se sobre la seva cultura i tradicions. Si bé això pot semblà quelcom de sentit comú en l’actual món de l’empresa, poca gent ho associa al treball al camp. Un altre tòpic trencat.

Concloguérem la visita amb un tast d’una àmplia gamma dels seus vins i caves. Fóra bo recordar que l’any 7 d’aquests es puntuaren pel damunt dels 90 punts a la Guia Parker.
En definitiva, una visita que feu a tothom més conscient de tot el treball que hi ha al darrere d’un vi o un cava. En aquest cas, com hem dit, s’hi combina l’experiència, el coneixement i sobretot, la passió. Gràcies Marcel!